ISK-Sodex 2023 RESİM YARIŞMASI KATILIM KOŞULLARI (Son Katılım 18 Ağustos 2023)

ISK-Sodex 2023 RESİM YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI

Not: iskav.org.tr duyurusudur. Yarışma sayfası linki yazının en sonundadır.

  1. YARIŞMANIN KONUSU

Resim yarışmasının konusu “100. Yılında Cumhuriyetimiz” (29 Ekim Cumhuriyet Bayramı) dır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanması, ulusal değerlere sahip çıkılarak çocuk gözünden onların iç dünyalarını anlatan eserlerin katılacağı resim yarışması düzenlemektir.

  1. YARIŞMANIN HEDEF KİTLESİ

KATEGORİ I – Yarışmaya anaokulu ve ilkokul yaş grubu öğrencileri katılabileceklerdir.

KATEGORİ II –Yarışmaya ortaokul yaş grubu öğrencileri katılabileceklerdir.

  1. YARIŞMANIN ZAMANI

Yarışmanın başlangıç tarihi:  19 Aralık 2022 Pazartesi  

Yarışmanın son bitiş tarihi:   18 Ağustos 2023

  1. YARIŞMANIN AMACI
  • 29 Ekim ruhuna uygun resimlerin toplumun ulusal değerlerini ön planda tutma, milli duyguları güçlendirmek ve bu ulusal bağlılığı gelecek kuşaklara taşıyabilmek.
  • Çocuklara resim sanatını sevdirmek, benimsetmek ve onların yaratıcılıklarını teşvik etmektir.
  • Çocukların ulusal duygularını sanatla bütünleştirerek hem manevi yönlerini hem vatan sevgilerini hem de sanat yönlerini geliştirmek.
  1. YARIŞMANIN ŞARTLARI
  • Yarışma Türkiye Geneli Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğrenciler arasında yapılacaktır.
  • Katılım/giriş ücreti yoktur. Herhangi bir satın alma/ücretli kayıt olma işlemi gerekmemektedir.
  • Başvuran öğrenci sadece bir resim ile katılım yapacaktır.
  • Resim; A3 resim kâğıdına (Tüm boya türleri kullanılarak yapılabilir. Pastel boya, sulu boya, guaj vb.) yapılmalı, siyah fon üzerine paspartulanmalı kırılmayacak şekilde paketlenmelidir.
  • Resimlerin arka yüzünde öğrencinin adı, soyadı, doğum tarihi (yıl), okulunun adı, sınıfı, numarası, öğretmeninin adı ve ulaşılabilecek okul, danışman öğretmen ya da veli numarası mutlaka yazılmalıdır.
  • Resimler herhangi bir yerden kopya edilmemiş, daha önce yayınlanmamış, başka yarışmalara gönderilmiş, başka yarışmalarda dereceye girmiş ve üçüncü şahısların haklarını ihlâl eden eserlerle yarışmaya katılamaz. Bu nitelikteki eserler değerlendirmeye alınmaz ve aday yarışmadan diskalifiye edilir.
  • Eserlerin el çizimi olması esastır. Eser dijital olarak yapılmamalıdır. Bilgisayar, tablet vb. kullanılarak oluşturulan çalışmalar değerlendirilmeyecektir. Eser herhangi bir mecra ya da dijital platformlardan alınmamış, tamamen adaya ait olmalıdır.  
  • Eser, ırkçı ifade, nefret söylemi, ayırımcılık, kişilik haklarına saldırı taşımamalı, bir etnik kimliği veya zümreyi aşağılayıcı eylemleri tasvir etmemelidir.
  • Eserin aday dışında biri tarafından çizildiği anlaşılırsa değerlendirme dışı kalacaktır.
  • Eser bir çizgi film, anime karakteri içermemeli, ünlü bir resim çalışmasının taklidi olmamalı veya bir marka/marka ibaresi taşıyan görsel/logo taşımamalıdır.
  • Adayın anne ve babasının veya yasal temsilcisinin bu eserle daha önce başka yarışmalara katılmadığını ve eserin üçüncü şahısların haklarını ihlal etmediğini doğrulaması gerekmektedir. Aksi durumda doğacak her türlü hukuki ve cezai sorumluluktan anne ve baba veya yasal temsilci sorumludur.
  • Anne-babanın velayet haklarına sahip olması durumunda her ikisinin de imzası gereklidir. Veli izin belgesini (EK-1) her ikisinin imzalayamadığı durumda velayet hakkına haiz olanın imzalaması gerekmektedir. (Önemli not: Öğretmen imzası geçerli değildir, formları öğretmenlerin imzalamaması önemle tavsiye edilir.)
  • Başvuru yapan adayın anne ve baba veya yasal temsilcisi, şartname koşullarına bağlı kalacaklarını ve ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından belirlenmiş olan jürinin kararına itiraz etmeyeceklerini ya da buna karşı her hangi bir yasal, hukuki girişim ya da eylemde bulunmayacaklarını peşinen kabul ve taahhüt ederler.  
  • Yasalar tarafından engellenmediği sürece ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, ticari veya ticari olmayan amaçlar doğrultusunda, herhangi bir şekilde tazminat ödeme zorunluluğu olmadan, eseri herhangi bir medya içeriğinde ilan etme, kullanma, uyarlama, adayın kimliğini açıklama, düzenleme ve revize etme hakkına sahip olacaklardır.
  • Adayların anne ve baba veya yasal temsilcisi yarışmaya katıldıkları eserleri geri alma/iade talebinde bulunmayacaklarını peşinen kabul ederler.
  • Kaynaklanacak uyuşmazlıklarda İstanbul Adliyesi ve İcra Müdürlükleri yetkilidir.
  • Resimler 18 Ağustos 2023 gününe kadar aşağıda belirtilen adrese gönderilmediği takdirde kurul tarafından değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Posta ile gönderilme durumunda tüm sorumluluk okul idaresine ait olacaktır.
  1. KİŞİSEL BİLGİLER:
  • Adayın ve anne/baba veya yasal temsilcisinin bilgileri, kişinin açık rızası olmak kaydıyla, ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından alınarak yalnızca yarışma için idari amaçlı kullanılacaktır.
  • Aday ve anne/baba veya yasal temsilcisi yarışmaya katılımları ve yarışma ile ilişkili etkinlikler süresince çekilen resimlerin ve video görüntülerinin ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından web siteleri, sosyal medya, broşürler vb. mecralarda kullanılmasını kabul ederler.
  • Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metni web sitemizde yer almaktadır.
  • Link: https://www.iskav.org.tr/pdf/ISKAV_KVKK_Aydinlatma_Metni.pdf yayımlanmış olup, bu adresten aydınlatma metnine ulaşılabilir.
  1. YARIŞMANIN KATILIM VE SON KATILIM TARİHİ:
    Yarışma teknik şartnamesine ek olan, katılım formu (Ek-1), veli muvafakatnamesi (Ek-2), açık rıza onayı formu (Ek-3) yayımlanmış olup, bu adresten aydınlatma metnine ulaşılabilir.
  • Yarışmaya katılan tüm öğrencilerin şartnameye ek olarak sunulan Ek1 Katılım Belgesi, Ek2 Veli Muvafakat namesi, Ek3 Açık Rıza Onay Formu resimler ile birlikte posta yoluyla gönderilecektir. Aksi takdirde eser değerlendirmeye alınmayacaktır.

İletişim Bilgileri

Ömer Avni Mahallesi Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya Sok. İzim Apt. No: 15 D:11 Gümüşsuyu-Beyoğlu/İstanbul TÜRKİYE

  *Sorularınız için: ISKAV İletişim Merkezi : 0212 285 00 40

e-mail: iskav@iskav.org.tr   Web:  www.iskav.org.tr

YARIŞMANIN TAKVİMİ

Okullara Duyurum/Başlangıç Tarihi: 19 Aralık 2022 Pazartesi

Son Katılım/Bitiş Tarihi: 18 Ağustos 2023 

  1. YARIŞMAYI KAZANANLARIN AÇIKLANMASI
  • Yarışma kazananları,  09 Ekim 2023 Pazartesi günü aranarak bilgilendirilecektir.
  • Ödülün sahibi, anne ve baba veya yasal temsilcisi değil kazananın kendisi olması esastır.
  • Ödül bilgilendirmesi veya ödülün kendisinin kazanana ulaşmaması veya iadesi durumunda, ödülden feragat edinilmiş kabul edilerek ikinciye devredilecektir.
  • Kazanan, herhangi bir katılım koşulunu ihlal etmesi durumunda diskalifiye edilir ve kazandığı ödülden feragat etmiş kabul edilir.
  • ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından onaylanmadığı sürece ödüller üçüncü şahıslara transfer edilemez ya da satılamaz.
  • Kazananlar, herhangi bir sebeple, ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından verilen ödülün nakit dengini talep etme hakkına sahip değillerdir.
  • Yarışma sonuçlarına ilişkin yapılacak sorgulama taleplerini ISKAV – Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı kabul etmez.
  1. YARIŞMANIN ÖDÜLLERİ

Yarışma sonucunda her kategoride ilk 3 dereceye giren adaylara verilecek ödüller aşağıdaki gibidir:

I.  Kategori 

1.lik ödülü 10.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki

2.lik ödülü 9.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki

3.lük ödülü 8.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki

II.  Kategori

1.lik ödülü 10.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki

2.lik ödülü 9.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki

3.lük ödülü 8.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki

Yarışma birincilerinin öğretmenlerine 10.000.-TL değerinde Media Markt hediye çeki ile ödüllendirilir.

  • Dereceye giren adayların ödülleri kendilerine gönderilecektir.
  • Dereceye giren öğrencilere ödülleri ile birlikte başarı sertifikası verilecektir.
  1. FİKRİ MÜLKİYET

Yarışmaya katılan ve ödül alan resimler, yarışmayı düzenleyen kuruluşlar tarafından her türlü yayın ve etkinlikte eser sahibinin adı belirtilerek tanıtım amaçlı kullanılabilecektir.

  1. DEĞERLENDİRME
  • Sadece katılım koşullarına uygunluk gösteren başvurular yarışmada değerlendirmeye alınırlar. Yarışmaya başvuran eserler, ISKAV-Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı sorumluluğunda belirlenen konu uzmanları değerlendirme kurulu tarafından prensip olarak orijinallik, yaratıcılık, kompozisyon ve teknik kullanım bakış açısıyla objektif olarak değerlendirilecektir.
  • Aşağıda belirtilen Değerlendirme Kurulu üyeleri aynı zamanda Jüri (Seçici Kurul) olarak görev yapacaktır.
  • Jüri kararları kesindir
  1. YARIŞMANIN DEĞERLENDİRME KURULU

Uzman Ressam 2 Öğretim Üyesi

  • Prof. M. Zahit Büyükişliyen (Seçici Kurul Başkanı ) Emekli Öğretim Görevlisi/ Ressam
  • Prof. Dr. Aydın Ayan ( Seçici Kurul Üyesi) Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Fakültesi/Ressam
  1. YÜRÜTME KURULU

Yarışma koordinasyon görevini Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakıf İktisadi İşletme Mali ve İdari İşler Uzmanı Fatma KESKİN, Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Proje Pazarlama Müdürü Onur BOZKURT yer almaktadır.

  1. YARIŞMANIN DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRME
Çocuk resimleri birer sanat eseri olmadığı için, resimler değerlendirilirken daha çok çocuğun grafiksel gelişim süreci göz önünde bulundurulmaktadır. Özellikle çocuğun psikolojik gelişimi ve bunun resimlerine nasıl yansıdığı çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu kriter esas alınarak değerlendirmede şöyle bir yol izlenecektir:

  1. Bu gruptaki çocuk resimleri değerlendirilirken öncelikle çocuğun nasıl bir gruba dahil olduğu tespit edilmektedir. (Görücü tip (Resim çalışmalarında konuyu bütünüyle ele alırlar), Yapıcı tip (Nesneleri teker teker birleştirerek inşa ederler), Karışık tip (Her iki tipin özelliklerini de taşır).
  2. 10 yaşına kadar çocuğun anlatımı kendisine özgüdür. Bu yüzden çocuklarda ortak anlatım özellikleri görülür. Bunlar: 1-Düzleme, 2-Tamamlama, 3-Boy Hiyerarşisi, 4-Saydamlık.

          a-Toplumsal Gelişme.

          b-Çizgisel Gelişme.

          c-Ruhsal Gelişimi.

          d-Kişilik Gelişimi

        Yukarıda belirtilen kriterler çocuk resminde tespit edilmeye çalışılır.

    3. Çocuklar büyüklerden daha çok resmi kendi imkânları içerisinde görürler. Bu yüzden bir resim çalışmasında resimde benzerlik değil, resmin bir düzen olduğu göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir. (Örn; Kırmızı deniz, sarı balıklar, yeşil gökyüzü gibi.)

ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRME

Çocuk resimlerinin değerlendirilmesi, sanatsal bir etkinliğin sonuçları üzerinden değil, daha çok pedogojik ve gelişim evreleri sürecinin sağlıklı yaşanıp yaşanmadığı üzerinden yapılmaktadır. Bu kapsamda çocuk resminin gelişim evreleri 2/4 yaş ve 4/6 yaş olmak üzere iki grupta incelenecek olup, bu süreçler aşağıda belirtilmektedir. Bu evrelerde 2/4 yaş arası çocuk resimlerinde ortak bir ifade söz konusu iken 4/6 yaş arası çocuklarda bilincin artmasıyla birlikte, anlatım dilinde benzerlikler olmasına rağmen, konu seçimlerinde farklılıklar gözetilmektedir.

Bu yaş grubu çocuk resimleri aşağıdaki kriterler çerçevesinde değerlendirilirken,  çocuğun gelişimindeki periyodun düzenli olup olmadığı görülmeye çalışılmaktadır.

İki- dört yaş arasındaki evre, Karalama Evresi

Bu evre kendi içinde 3 alt evreye ayrılır:

a) Düzensiz Evre: Çocuğun kol gücüne ve karakterine bağlı olarak hafif veya şiddetli, gelişi güzel çizimler yaptığı evredir.

b) Kontrollü Evre: Bu dönemdeki çocuk resim yaparken, kol hareketlerini daha bilinçli yapar. Tekrarlı çizgiler kullanmaya başlar. Yuvarlak biçimler belirir.

c) Adlandırma Evresi: Hayal ürünlerinin kâğıda aktarıldığı evredir. Çocuk bu dönemde çizdiği imgeleri zihninde isimlendirmeye başlamıştır. Örneğin bir yuvarlak çizmiştir; biz bilmesek de o, annesini, kendisini temsil eder. Çizimlere bir “şey” yapma niyetiyle başlar ve bunun bilincindedir.

 

Dört- Altı Yaş arası Şema öncesi Evre;

Bu evredeki çocuklar, artık resmetmek istediklerinin bilincindedirler. Çizgisel ifade belli bir olgunluğa ulaşmıştır. Çizgiyle temsil edilmek istenen obje, resme bakan tarafından rahatça anlaşılır. Mekân içine nesneleri yerleştirmesinde bir ilerleme göre çarpar. Çocukta tanıma, seçme, bağlantıları kurma, oranlama ve anlam çıkarma yetileri hâlâ tam gelişmemiştir.

 

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRME

Bu yaş kategorisinde de yukarıda ilkokul kategorisinde bahsedilen yollar takip edilecektir; ancak çocuğun gelişim çizgisinde paralel olarak resimsel ifadeler aranmaya başlanacaktır. Bunlar;

Kontrastlar (Büyük/Küçük, Açık/Koyu, Köşeli/Yuvarlak, Boşluk/Doluluk gibi)

          Hakim renkler (Renk armonisi olup olmadığı)

          Karakteri yansıtabilme (İfade edebilme)

          Çeşitli tekniklere olan hakimiyeti (Serbest Yaratma)

 

YARIŞMA SAYFASINA GİTMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

 

Yazıyı Paylaş