KARA KALEM TEKNİĞİNE BAŞLARKEN – KARAKALEM RESİM TEKNİĞİ

Karakalem yada kömür kalem ile resim yapma tekniği temel olarak düşünüldüğünde renkli resim tekniklerinin başlangıcı denilebileceği gibi ayrı bir yol olarakta yürünebilecek bir tekniktir. Desen tekniğinin temeli sayılır. Hacim form ışık gölge etkisi yanında çizgiler ile de verilebilir.

Öncelikle bu yazımızda temel malzemelerden bahsetmek istiyoruz.

1.Çizim Yüzeyi: Çizimlerimizi akla gelebilecek birçok yüzeye yapabiliriz ancak temel olararak tabiki resim kağıtları kullanılmaktadır. Bu kağıtlar kalite doku ve gramajına göre değişiklik gösterir. Çizilecek desene uygun kağıtlar seçilmeli çok ince ve kömürü tutamayacak kağıtlardan kaçınılmalıdır. Piyasada bolca çeşit resim kağıdı bulunur. Biz daha ziyade grenli(Dokulu) ve çizgileri tutan silinmeye dayanıklı kağıtlar öneriyoruz.

        RESİM KALEMLERİ

2.Çizim Araçları: Öncelikle Bu yazımızda Resim kalemlerinden bahsetmek istiyoruz. Üzerinde kullanıldığı grafitin yani kömürün yumuşaklık ve koyuluk derecesini gösteren numaralar bulunan bu kalemler h-hb-f-b gibi harfler alırlar. Genellikle 9 h ile 9b arası sıralanırlar h sertlik ifadesidir b ise yumuşaklık numara büyüdükçe sertlik ve yumuşaklık artar, Biz genel olarak 2h kalemle hafif bir çizimle başlayıp gölgelerin belirlenmesini ardından h,hb ile devam edilip 2b ile gölgelendirme yapmanızı tavsiye ediyoruz. Başlangıç olarak bu aralık bizce uygun.

Füzen
FÜZEN

Füzen: ısı verilerek kömürleşmiş söğüt dallarından üretilen bir malzemedir. Geçmişten günümüze kullanılagelen bir malzeme olup özel bir çalışma yöntemi vardır. Füzen çok daha koyu lekeler oluşturmakta ve dağılmaya müsait bir malzemedir. saf kömür olarak satılmasının yanında normal kurşun kalemler gibi ağaç bir gövdeye sahip füzen kalemlerde üretilmektedir. Füzenle çalışırken daha dikkatli olunmalı aşırı detaya girilmeden daha seri çalışılmalıdır. Elbette her ressam kendi tarzında çalışır ancak malzemenin yapısını dikkate almak önemlidir. Füzen ile yapılan çalışmalar çalışma bitiminde fiksatif gibi koruyucu bir fil tabakası ile kaplanmalı ve korunmalıdır. Aksi takdirde kömür dağılır ve resmi kirletebilir. Bazı ressamlar saç spreyi yada sprey vernikte kullanır. Füzen çalışmalarında sabitleme önemlidir.

FÜZEN KALEM
FÜZEN KALEM

Grafit: Grafit olarak adlandırılan çizim gerecimiz bildiğimiz resim kalemlerinin kömür kısmının tamamen gövdesini oluşturduğu bir

GRAFİT
GRAFİT

kalemdir. Dış yüzeyi plastik ile kaplanmış olur. Aynen resim kalemleri gibi yumuşaklık sertlik düzeyleri numaralandırılmıştır. Resim kalemlerine nazaran çok daha kalın çizgiler elde edilebilir. Geniş yüzeyler doldurulabilir. Normal kalemlere göre daha ağırdır.

 

NORMAL SİLGİ
NORMAL SİLGİ
HAMUR SİLGİ
HAMUR SİLGİ

3.Silgi: Karakalem çizimlerinde sıradan silgilerin yanı sıra hamur silgiler kullanılır. Kaliteli iyi silen yumuşak bir silginizin olması iyi olacaktır. Hamur silgi istenilen şekle sokularak ince detaylarda da kullanılabilir. Uygulama çalışmaları için Youtube Resimci Abi kanalımıza abone olunuz. Uygulama video ve görsellerimizi sitemizde de paylaşacağız.

KARAKALEM TEKNİĞİNE GİRİŞ – KALEM TUTMA

Çizim yapmak için kalemin tutulma şekli önemli olsa da herkesin yılların verdiği alışkanlığı kırmak kolay değildir.

Öncelikle kalemi çok sıkı yada çok gevşek tutmamak gerekir çok sıkı tuttuğumuzda elimiz parmaklarımız yorulur. Gevşek tuttuğumuzda kaleme hakimiyet azalır.

Kalemi tutuş şekli çizilecek yüzeye göre de değişiklik gösterir.

 

Şövale ( resim sehpahası) üzerinde çalışırken yüzey dik olarak karşımızda bulunduğu için uzun çizgiler atarken kalem rahat bir şekilde tutmalı baş parmağımız kalemin üzerinde olup işaret, orta ve yüzük parmağı kalemin altında olmalı. Detay girerken kalemi yine her zaman kullandığımız, yani yazı yazdığımız gibi tutabiliriz.

Devamı gelecek …

Yazıyı Paylaş