KURU BOYA RESİM TEKNİĞİ / RENKLİ KALEMLER, KURU PASTEL, GRAFİT, SANGİN, YAĞLI PASTEL KALEM VE KREYON UYGULAMA TEKNİĞİ

Kuru boyalar çocukluğumuzda ilk resim yapmaya başladığımız zamanlarda tanıştığımız ve çoğumuz için en pratik resim yapma aracı olarak hafızalarımızda yer etmiş olan rengarenk, sevimli çizim ve boyama malzemesidir. Ancak kuru boya tekniği sandığımızdan çok daha geniş malzeme çeşitliliği olan bir tekniktir. Bu yazımızda elimizden geldiğince bu teknik hakkında malzeme ve uygulama konusunda bilgilerimizi siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.

Kuru boya dendiğinde elbette çoğumuzun aklına renkli boya kalemleri gelir. Ancak bunların dışında kömür kalemler ve türevi olan sangin,

Kuru Boya Kalemleri
Kuru Boya Kalemleri

tebeşir, grafit, kuru pastel, yağlı kreyon ve yağlı pastel bu teknikte kullanılan önemli malzemelerdir. Bu araçlar çizim yapmanın yanında resmi renklendirmek, gölgeleme ile hacim kazandırmak yüzeyleri boyamak suretiyle doldurmak karışım ve kaynaştırmalar yapmak gibi bir çok uygulamada kullanılır.

Kuru boya malzemeleri ile çalışırken genellikle çizime başlanan boyama malzemenizle bir resmi baştan sona tamamlayabilirsiniz. Yani taslağı, genel çizimi ışık gölgeyi ve boyamayı aynı malzeme ile tamamlayabilirsiniz. Kullandığınız sıkıştırılmış kömür kalem yada tek renk tebeşir olabilir. Kuru boyalar ile çalışırken ressamın tarzı ve boyayı kullanma şekli çok değişken olabilir renkli yada tek renk veya siyah beyaz eskiz, desen yada gerçekçi bir renkli portre ile karşılaşmamız olasıdır. Birçok tarz ve çizim tekniği rahatça kullanılabilir.

Sangin renkli kalem
Sangin Renkli Kalem

Kuru boya çalışmaları genellikle kağıt üzerine yapılır. Kağıtlarında birçok çeşidi mevcuttur. Yazımızın ilerleyen bölümünde çizim yüzeylerine detaylı olarak değineceğiz. Kuru boyaların genellikle kolayca dağılmayan türleri tuval üzerine yağlı boya çalışmaları gibi başka boyama tekniklerinde de kullanılabilir. Kömür kalemler, boya kalemleri yahut tebeşirler bir resmin taslak çiziminde kullanılabilir ardından yağlı boya veya akrilik gibi esas boya tekniği ile çalışma bitirilir.

Öncelikle kuru boya tekniğinde kullanılan malzemeleri birer birer tanıyarak başlamak faydalı olacaktır.

RENKLİ BOYA KALEMLERİ

Kuru Boya kalemleri
Kuru Boya kalemleri

Renkli kuru boya kalemlerinin kurşun denilen asıl boyayıcı kısmı boya pigmentlerinin kaolin ve mumla bağlanarak sertleştirilmesi ve ağaç bir gövde ile kaplanması ile imal edilir. Bu kalemlerin renk kuvveti markadan markaya değişse bile yinede çok güçlü olmayabilir. Genellikle geniş yüzeylerin ve büyük boyutlu çizimlerin doldurulması güç olduğundan küçük boyutlu çizimlerde kullanılması önerilir. Bu kalem boyaların kurşun kısmının suda çözülebilen türleri de mevcuttur. Bu kalemlere sulu boya kalemi de denilmektedir. Bu kalem boyaların renkleri normal kuru boya kalemlerinden daha güçlüdür. Bazı ressamlar bu kalemleri normal kuru boyalarla çalışırken kontrastı artırmak için kullanabilir.

Kuru boya kalemlerinin kalite kalite ve markadan markaya değişen bazı özellikleri olabilir. Yüzlerce renkten oluşan renk skalası sunan pahalı markalar mevcuttur. Bu boyaların daha kolay ve güçlü renk vermesinin yanı sıra  kolayca kaynaştırma yapılabilme özellikleri vardır. Ancak orta seviye kaliteli ve çok pahalı olmayan markalarında iyi sonuçlar veren boya kalemleri bulunabilir. Başlangıçta 24-48 renk gibi takımlarla resim yapmaya başlanabilir. Kalemlerin ucu tıpkı kurşun kalem gibi kalemtıraş yada maket bıçağı ile açılarak kullanılır. Bazı markalar silgi yardımıyla silinebilir. Aynen kurşun kalemler ve diğer boyama çubukları gibi yüzeye sürtülerek kullanılır. Kaleme uygulanan güç artırılıp azaltılarak ton ve renk kuvveti artırılıp azaltılabilir. Resimdeki ışıklı kısımlar kolayca belirtilebilir. Renkler üst üste kullanılarak yada tarama çizgileri ile değişik yöntemlerle karıştırılarak farklı renk vurguları ortaya çıkarılabilir. Bu kalem boyalar çeşitli renk sayılarında setler halinde satıldığı gibi bazı markalarca tek tekte satılabilmektedir. Genellikle kalemlerin tek sıra halinde yan yana bir dizi olarak sıralandığı karton kutularda satılır. Bunun yanında düz yada silindir şeklinde teneke, karton yada plastik gibi malzemeler ile yapılmış kutularda da satışa sunulur. Hatta çok fazla renk içeren setlerin büyük ve gösterişli çanta kutuları vardır.

Devam edecek…

 

Yazıyı Paylaş